Sex and the City Seminars

 
Stadswandeling 4.jpg
Stadswandeling 3.jpg
 
 
 

On a chilly morning students were taken on guided tour of 16th-century Amsterdam by our colleague Professor Gabri van Tussenbroek. They not only learned about Amsterdam circa 1550, but it also showed them how to put together and run a guided city walk.


In response to a piece in the Amsterdam newspaper Het Parool about young women claiming the streets, students were asked to observe a space in the city and look at gender dynamics. This is one of the wonderful results they came up wit:

 

Gender in een Gym by Lizzy Entjes

“Bedankt liefjes, jullie hebben goed je best gedaan”, zegt de instructrice als de BodyShape les voorbij is. Samen met 20 andere bezwete vrouwen baan ik me een weg naar boven, richting de kleedkamer. Als ik boven ben, kijk ik eens goed om me heen. Ik stond zojuist in een les waar zich enkel vrouwen bevonden. Ook bij het kickboksen en bij bootcamp zijn de vrouwen verreweg in de meerderheid. Eigenlijk bij alle lesjes die ik, ook een vrouw, volg.

Hoe anders is het hierboven, in de fitnessruimte voor de spiegel. Mannen in tanktops, of juist strakke shirtjes, lijken te vechten om wie de meeste kilo’s omhoog krijgt, onder luid gekreun. Twee vrouwen, die samen aan het sporten lijken te zijn, wagen zich aan een aantal oefeningen met de ijzeren stellages, maar ze begeven zich vrij snel daarna richting de cardio apparaten. Eén vrouw houdt het wel voor langere tijd vol in het fitnessgedeelte van de sportschool. Ze maakt een grapje met een van de mannelijke personal trainers die er rondloopt, en steunt af en toe aan het einde van een oefening. Ze lijkt zich in dit gedeelte van de sportschool goed op haar plek te voelen, met een prachtig gespierd lijf dat hiervan de stille getuige is.

Ik ga weer op zoek naar de twee vriendinnen, en vind ze op de loopband terug. Ze lopen niet naast elkaar, want op de middelste loopband staat al een man. En ook op de crosstrainers en fietsen zijn zowel mannen als vrouwen aan het sporten. Iedereen mag blijkbaar vet verbranden. Maar mogen vrouwen dan geen spieren opbouwen? En worden ze al helemaal niet geacht te kreunen als het ze zwaar valt? En hoe komt het dat lesjes voorbehouden lijken te zijn aan vrouwen? Zou het gedrag van mannen en vrouwen in de sportschool alleen te verklaren zijn aan de hand van schoonheidsidealen of het al dan niet bestaan van een machocultuur? Of vergeten vrouwen hun ‘ruimte in te nemen’, zodra ze zich in de sportschool begeven?

Misschien is het wel de naam ‘sport’ in sportschool die de genderverhoudingen benadrukt. Is het immers niet zo dat vrouwensport nog altijd minder hoog gewaardeerd wordt dan mannensport? Voetbal en hardlopen gaat bij vrouwen ‘minder snel’, bij atletiek zijn vrouwen ‘minder sterk’, en als voetbalcommentator zijn vrouwen ‘minder capabel’. Sport en vrouwen lijkt voor de samenleving nog geen ideale combinatie. Maar een ding is zeker. De volgende keer dat ik in de sportschool ben, vraag ik de (vrouwelijke) personal trainer om een extra zwaar fitnesscircuit.

Return to Blog